AZ Sint-Jozef neemt MRI in gebruikEr werd reikhalzend naar uit gekeken en maandag 14 maart was het zover. Dan werd de MRI, een hoogtechnologisch toestel voor medische beeldvorming, in AZ Sint-Jozef in gebruik genomen. Een mijlpaal én een grote aanwinst voor het ziekenhuis, diens patiënten en bij uitbreiding alle inwoners uit regio Voorkempen. Zij kunnen vanaf nu rekenen op een efficiëntere diagnosestelling, dichtbij huis.


Diagnosestelling cruciaal

Algemeen directeur Koen Vancraeynest: “AZ Sint-Jozef was al lange tijd vragende partij voor een MRI. Diagnosestelling is namelijk een zeer belangrijke activiteit voor een regionaal algemeen ziekenhuis. En met een MRI kunnen we ons aanbod hierin vervolledigen. Het is echter de overheid die bepaalt hoeveel en welke ziekenhuizen een MRI mogen plaatsen. En in het verleden werd er voorrang gegeven aan andere ziekenhuizen in Vlaanderen. Toen de overheid recent nieuwe MRI- vergunningen vrijgaf, dienden we opnieuw een aanvraag in met een stevig onderbouwd dossier. Ditmaal waren we wél bij de geselecteerden.”

Meer efficiëntie, kortere wachttijden

“Niet alleen is de MRI erg belangrijk om onze positie als regionaal algemeen ziekenhuis te handhaven en uit te bouwen; de MRI zorgt ook voor meer efficiëntie. De volledige diagnosestelling kan vanaf nu op één locatie - in ons ziekenhuis - gebeuren. Daarmee komen we ook tegemoet aan een acute vraag van (huis)artsen uit de regio. Zij zagen zich tot nu toe genoodzaakt hun patiënten door te verwijzen naar andere ziekenhuizen, met langere wachttijden en verre verplaatsingen tot gevolg. Om de wachttijden zo kort mogelijk te houden, zal er op termijn trouwens gewerkt worden met heel ruime openingsuren. Onderzoeken kunnen zo plaatsvinden tot ’s avonds laat en zelfs op zaterdag.”, vervolgt Koen Vancraeynest.

Klus geklaard op 6 maanden

Dat de installatie van de MRI een echt huzarenstuk was, bevestigt projectleider Sven Kemland. Hij leidde het ganse project in goede banen.
“De MRI zorgde al onmiddellijk voor een bouwkundige uitdaging. Het ziekenhuis was namelijk te klein om de MRI te huisvesten. Daarom werd er – op slechts 8 weken tijd – een bijgebouw opgetrokken. Nadien nam de leverancier van de MRI het over met de opbouw en inrichting van de onderzoeksruimte en technische ruimte. Daarbij moesten trouwens heel wat veiligheidsaspecten in acht genomen worden (nvdr. een MRI kan losse metalen voorwerpen met grote snelheid aantrekken. Alle metalen voorwerpen zijn dan ook absoluut verboden in de buurt van de MRI). Op 6 maanden tijd was de klus geklaard. Een écht huzarenstuk.”

Bekijk HIER de reportage op ATV.