Praten met kinderen over kanker

Een belangrijk aandachtspunt binnen de afdeling oncologie AZ Sint-Jozef Malle

Als kanker je als (groot)ouder treft, kunnen de (klein)kinderen één van de eerste bekommernissen zijn. Hoe spreek je met hen over kanker, hoe ondersteun je hen bij de verwerking van dit slechte nieuws en hoe betrek je hen bij het ganse proces. Dat is niet gemakkelijk. Ondanks alles blijft het taboe rond kanker toch nog erg groot en schieten woorden vaak tekort. Het oncologisch supportteam van het AZ Sint-Jozef in Malle wil volwassenen handvaten aanreiken om kinderen zo goed mogelijk bij het ziekteproces te betrekken en hen te begeleiden in hun verwerkingsproces. De dienst organiseert daarom een informatiesessie ‘Kanker... Hoe vertel ik dat aan de (klein)kinderen?,  gaf een nieuwe informatiebrochure ‘Praten met kinderen over kanker?’ uit en richtte met de steun van ‘Bring a Smile’ enkele fijne kinderhoeken in.

Een nieuwe informatiebrochure ‘Praten met kinderen over kanker’

De psychologen van het team schreven een nieuwe brochure rond praten met kinderen over kanker: Vertellen we het? Hoe vertellen we het? Wat moet ik wel en niet zeggen? Hoe gaan ze reageren? … Pasklare antwoorden op de vele vragen die leven bij ouders en grootouders zijn er niet. Elk kind en elke situatie zijn immers anders. De brochure biedt ouders en grootouders echter wel heel wat relevante informatie en bruikbare handvaten. Ze geeft aan waarom het belangrijk is om (klein)kinderen te vertellen wat er aan de hand is; wat, wanneer en hoe je het vertelt; hoe je omgaat met hun emoties; hoe elke levensfase zijn eigen uitdagingen heeft en welke reacties er kunnen komen; of je je kind mee op bezoek neemt naar het ziekenhuis en hoe je hen daarop kan voorbereiden; en wanneer je best professionele hulp inschakelt.

>> brochure 'Praten met kinderen over kanker'

Informatieavond ‘Kanker… Hoe vertel ik dat aan de (klein)kinderen?’

Het team nodigt eind deze maand ook Cindy Verhulst uit als spreker voor een informatieavond voor ouders en grootouders. Zij is auteur van ‘Grote woorden bij kanker’, een boek dat helpt bij het uitleggen van woorden als kanker, chemo en bestraling op kindermaat. Vanuit haar expertise als oncologisch psychologe gaat ze in op de vragen en bekommernissen die leven bij ouders en grootouders wanneer ze zelf worden geconfronteerd met kanker binnen hun gezin. De infoavond gaat door op 31 mei (zie praktische info in de rechterbalk).

Nieuwe kinderhoeken

Het team richtte ook enkele nieuwe kinderhoeken in op de afdeling oncologie. Fijne kindvriendelijke ruimtes waar kinderen even de afdeling kunnen ontlopen en waar ze gewoon kind kunnen zijn. In de kinderhoeken moet niets en kiezen de kinderen zelf hoe ze er hun tijd willen invullen. Knutselmateriaal, speelgoed, leesboeken … zorgen er voor de nodige afleiding. Daarnaast is altijd wel een psycho-educatief element aanwezig: via diverse boekjes op kindermaat over ziek zijn, kanker, het ziekenhuis … krijgt de thematiek op een speelse manier de nodige aandacht.

Het oncologisch supportteam en de afdeling oncologie willen op die manier extra aandacht schenken aan de kinderen van (groot)ouders met kanker. Het is belangrijk om oog te hebben voor hoe zij met de dingen omgaan en hier voldoende attent voor te zijn. Met wat je dan best rekening houdt, staat in de informatiebrochure. 

We geven alvast enkele aandachtspunten:

 • Verzwijg het slecht nieuws niet, maar maak verstaanbaar wat er gaande is.
 • Wees eerlijk en zo concreet en duidelijk mogelijk over de ziekte, over doodgaan, over wat er gaat gebeuren. Zo vermijd je dat kinderen gaan fantaseren. 
 • Vertel niet alles in één keer, maar geef de tijd om de boodschap te plaatsen.
 • Spreek het woord ‘kanker’ ook uit, dat het niet besmettelijk is en dat niemand hieraan schuldig is.
 • Laat bij voorkeur de beide ouders samen het nieuws vertellen.
 • Kies vooral een rustig moment, wanneer je voldoende tijd hebt alsook de aandacht van je kind.
 • Blijf kinderen betrekken en hou hen op de hoogte van de evoluties.
 • Creëer een open sfeer zodat kinderen makkelijk praten over hun zorgen en vragen.
 • Moedig ze aan om te uiten wat ze ervaren via gesprek of spel.
 • Geef aan dat ze verdrietig/kwaad/bang/… mogen zijn. Toon hun ook je eigen emoties, zo leren ze dat dit oké is.
 • Hou rekening met de leeftijdsfase van kinderen (baby, peuter, kleuter, lagere school, puber).
 • Er is geen goede of slechte reactie, elk kind reageert op zijn manier. 
 • Durf advies te vragen bij artsen, verpleegkundigen, oncologisch supportteam.
 • Vraag professionele hulp als je kind zijn/haar evenwicht niet meer terugvindt of wanneer je zelf nood hebt aan meer ondersteuning. 

Met dank aan Stichting tegen Kanker en Bring a Smile die deze initiatieven mee mogelijk maakten.

 


Informatiesessie ‘Kanker… Hoe vertel ik dat aan de (klein)kinderen’

Wanneer?
Donderdag 31 mei 2018 van 18 tot 20 uur.

Waar?
AZ Sint-Jozef Malle, Oude Liersebaan 4, 2390 Malle. Zalen Fluisteraar en Babbelaar (route C 300).

Inschrijven
Deelname is gratis, maar inschrijven wel noodzakelijk. Wie belanginstelling heeft, kan contact opnemen met Marie Wattiez en dit graag ten laatste maandag 21 mei. Via mail: marie.wattiez@emmaus.be of telefonisch op het nummer 03 380 24 88Met dank aan
Stichting tegen Kanker en Bring a Smile die deze initiatieven mee mogelijk maakten.